Кокаинът на бедните – с това прозвище е известен каптагонът, който

...
Кокаинът на бедните – с това прозвище е известен каптагонът, който
Коментари Харесай

Каптагонът - дрогата на Близкия изток

" Кокаинът на бедните "  – с това название е прочут каптагонът, който се трансформира в най-предпочитания опиат измежду младежите в Близкия изток и Северна Африка.

Още през 1986 година този препарат беше разгласен за незаконен в множеството страни и изваден от фармацевтичния пазар. Но при започване на 21 век в Източна Европа и в Близкия изток започнаха да се появяват нови модифкации на каптагона. Днес в близкоизточните страни той е изключително известен като празненство дрога.

Откъде идва каптагонът?

Всъщност историята на каптагона потегля от Германия, където го употребяват за лекуване на разстройства, свързани с недостиг на вниманието. Според редица информации таман заради това му свойство той бил изключително известен измежду воюващите в сирийския спор за повишение на бойната успеваемост и понижаване на умората. Едно хапче каптагон съдържа фенетилин, синтетичен амфетамин, кофеин и други стимулатори. Върху нервната система каптагонът влияе по подобен метод като амфетамините. Като психостимулант той може да провокира еуфория, нараснала умствена и физическа продуктивност, по-малка потребност от сън. Но интензивната му приложимост води до нарушение на когнитивните функционалности и даже до сърдечно-съдови разстройства. Каптагонът води и до пристрастяване.

Част от хапчетата, които се създават в противозаконните лаборатории, съдържат прекомерно доста фенетилин. Понеже производството е нелегално, наличието на фенетилин варира в необятни граници, а хапчетата може да съдържат и токсични химикали.

Сирия - най-големият производител през днешния ден

През последното десетилетие Сирия се трансформира в най-големия производител и експортьор на каптагон. Според английското държавно управление 80% от международното произвеждане на каптагон идва таман от Сирия. Разследванията на няколко огромни медии, в това число и БиБиСи ясно показват по какъв начин в Сирия на всички стадии се улеснява производството на този опиат - неслучайно редица наблюдаващи към този момент я считат за " наркодържава №1 "  в Близкия изток. Има информации, че различен огромен производител на каптагон в района е ливанската " Хизбула "  – организация, която е непосредствен съдружник на Асад. Сирийският президент Башар Асад изрично отхвърля неговото държавно управление да е забъркано или да извлича облаги от производството на опиата.

От началото на войната през 2011 година по отношение на режима на Асад се ползват строги стопански наказания, така че не е чудно, че се търсят заобиколни пътища – в това число и посредством наркотърговия. Според външни оценки през 2021 година търговията с опиата каптагон в Сирия възлиза на 5,35 милиарда евро. Наркотикът се изнася най-вече към страните от Персийския залив и към прилежащи страни като Йордания и Ирак. Често пъти го крият в доставки на зърнени храни и плодове.

Каптагонът се е трансформирал в сериозен проблем за страни като Йордания, Саудитска Арабия и ОАЕ. Държавите от района имат строги закони за битка против опиатите и постановат тежки санкции на уличените в трафик и търговия. Въпреки това огромни количества каптагон към момента нахлуват през границите им откъм Сирия и Ливан. Йорданските управляващи са изключително дейни в борбата против каптагона. Те оповестяват, че през последните две години в страната са иззети над 65 милиона таблетки каптагон, а в йорданската войска даже важи много смущаващата заповед, че против контрабандистите по границатата със Сирия се стреля на месо.

Миналата година и саудитските управляващи събощиха, че са прихванали 46 милиона хапчета каптагон в пратка с брашно.

Каптагонът в Европа

Все още няма благонадеждни данни какъв брой публикуван е опиатът по света. Множат се обаче опасенията, че той се трансформира в проблем и европейските страни. В последния отчет на Европейския център за мониторинг на опиатите и наркоманиите се показва, че Европа може да се трансформира в основна " разпределителна гара "  за този опиат. Според отчета през последните пет години в Европа са били иззети към 127 милиона таблетки – или 1175 кг от този опиат. Каптагон се създава незаконно и в Европа, несъмнено – най-много в лаборатории в Нидерландия. В цитирания отчет се акцентира нуждата от координирани европейски дейности за справяне с казуса. За да не се трансформира Европа в пристанище за каптагона, приближаващ от Близкия изток.

***

Вижте и това видео от нашия списък:

Германската лаборатория за опиати

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР